ΝΕΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΣΗΜΑΝΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι:

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 

ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με την υποχρεωτική αναγραφή χώρας καταγωγής για το κρέας που χρησιμοποιείται ως συστατικο

Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικές με την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1169/2011

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει σε ισχύ νέους κανονισμούς σχετικά με τις διατροφικές πληροφορίες των τροφίμων και το πώς αυτές θα εμφανίζονται στις συσκευασίες.

 Τα τρόφιμα έχουν απασχολήσει τα τελευταία χρόνια πλήθος φορέων και ανεξάρτητων Αρχών, όχι πάντα με θεττική αφορμή. Πριν ακόμη από το τελευταίο σκάνδαλο με το κρέας αλόγου, όπου προϊόντα που υποτίθεται πως προέρχονταν από βόειο κρέας περιείχαν επίσης ίχνη αλόγου, τα τελευταία χρόνια οι καταναλωτές έχουν αντιμετωπίσει έναν βομβαρδισμό από συμβουλές και προειδοποιήσεις για το τι να φάνε, τι να μην τρώνε, ποιες ποσότητες κάθε τροφής να καταναλώνουν και ούτω καθεξής.

Έρευνες και στοιχεία γύρω από τα αυξανόμενα επίπεδα παχυσαρκίας και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή έχουν οδηγήσει στην ανάγκη ενημέρωσης του κοινού για τα επίπεδα ζάχαρης και αλατιού που καταναλώνει, των θερμίδων κάθε τροφίμου και άλλων στοιχείων που πιθανά θα επηρεάσουν την απόφαση κατανάλωσης ή όχι του συγκεκριμένου προϊόντος.

 Για τον λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση αισθάνεται και πάλι την ανάγκη να παρέμβει και συγκεκριμένα ορίζοντας κανόνες σχετικά με την παρουσίαση των διατροφικών πληροφοριών στις συσκευασίες τροφίμων. Ο Κανονισμός Πληροφορησης για τα Τρόφιμα (Food Information Regulation) αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον Δεκέμβριο του 2014 και αποσκοπεί στο να απλουστεύσει τους υφιστάμενους κανόνες, ορίζοντας ένα ενιαίο σύνολο κανονισμών αναγραφής των διατροφικών στοιχείων των τροφίμων, που θα είναι πιο εύκολο για τους καταναλωτές να κατανοήσουν.

Ειδικότερα, ορίζονται τα διατροφικά στοιχεία που πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφονται στη συσκευασία (ενέργεια, λιπαρά, κεκορεσμένα λιπαρά, υδατάνθρακες, αλάτι), προσδιορίζεται ελάχιστο μέγεθος γραμματοσειράς για τις υποχρεωτικές πληροφορίες, τα θρεπτικά συστατικά, η χώρα προέλευσης (υποχρεωτικά για όλα τα προϊόντα κρέατος) καθώς και ξεκάθαρη σήμανση στα αλλεργιογόνα συστατικά. Επιπλέον, στα μη συσκευασμένα τρόφιμα, πρέπει να δίνεται χωριστά λίστα με τα αλλεργιογόνα συστατικά που πιθανώς περιέχονται.

 Ακούγεται δίκαιο και κάθε προσπάθεια να δοθεί στους καταναλωτές μια σαφέστερη εικόνα του τι τρώνε είναι πάντα ευπρόσδεκτη. Ωστόσο, για τη βιομηχανία της συσκευασίας, υπάρχουν αρκετές «γκρίζες ζώνες» και όπως συμβαίνει συχνά με τους γενικούς κανονισμούς, μπορεί να υπάρξουν σημαντικές ανεπιθύμητες συνέπειες που θα δημιουργήσουν πονοκέφαλο στις εταιρίες τροφίμων και στους σχεδιαστές των ετικετών, κυρίως λόγω του πλήθους των πληροφοριών που πρέπει πλέον να αναγράφονται αλλά και τις συγκεκριμένες διαστάσεις και μεγέθη γραμματοσειρών που πρέπει να ακολουθήσουν. Κάποιες εταιρίες θα χρειαστεί να κάνουν απλώς μικρές προσαρμογές στις συσκευασίες τους, άλλες όμως ίσως χρειαστεί να εξετάσουν το θέμα από την αρχή.

 Το βέβαιο είναι ότι τόσο οι εταιρίες τροφίμων, οι σχεδιαστές αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι στην εφοδιαστική αλυσίδα χρειάζεται να ενεργήσουν έγκαιρα, ώστε να μην χρειαστεί να τρέχουν για να προλάβουν, διότι ο Δεκέμβριος του 2014 θα έρθει πολύ γρήγορα...